lördag 30 maj 2015

Studenttårtor - hästar - studentmössa

Detta blogginlägg blir hitintills bara bilder! Kommer skriva och förklara med fler bilder om hur hela processen gick till men det kommer en annan dag. Jag blev väldigt nöjd med tårtorna och det blev Felicia min kusin som tog studenten också. Nu ska jag direkt börja planera för nästa projekt vilket är att göra 6 stycken tårtor till ett 60-års kalas, 150 personer! Kommer som sagt mer information om allt snarast :) 

Jag och de fina tårtorna! Nöjd tjej.
Hästar modellerade av pastillage
Hästskor modellerade av brun sockerpasta 

Text är skriven med mörk och vit choklad. Blommorna är gjorda i sockerpasta.


Bokstäverna är utskurna av sockerpasta. Tårtorna är täckta av marsipan 


onsdag 27 maj 2015

Nathans kalas

Nathan fyllde 28 år den 14 maj och vi hade nyligen kalas för honom, och självklart hade vi också tårta!


Tårtan jag gjorde bestod av två bottnar med hallonsylt, tinade hallon och vaniljgrädde. Dekorationerna ovanpå är av socker pasta som är från Odense och inköpt på Panduro i Kristianstad. Underbart att den affären har kommit till Kristianstad så slipper man beställa allting online (jag gillar att kunna se och röra det jag ska köpa och framförallt ha någon att fråga som jobbar där)
Blommorna är gjorda av utstickare som jag testade för första gången och provade mig fram. Ska använda dom mer till student tårtorna som jag ska göra nu på fredag om två dagar!!
Då ska jag forma två stycken prinsesstårtor som studentmössor och ovanpå den ena ska det vara två hästar gjorda av pastillage och på den andra ska det vara två hästskor gjorda av brun sockerpasta fast penslade med silver pulver. På bägge ska det sedan va blommor i blått och gult, svenska student färger!

De senaste dagarna har jag lärt mig så mycket om olika sockerpastor, pastillage, royal icing, och alla dessa olika namn på vad som är olika och vad som är samma. Men det kommer jag berätta om i nästa inlägg där jag kommer visa studenttårtorna också!

Chokladkolakakor

Till Nathans födelsedag bakade jag dessa choklad kakorna från boken "Cupcakes, kakor och cheesecakes".

Recept 6!

De va godast helt nybakade för då nästan rann chokladen ut ur kakorna när man tog ett bett. Så som det gör i alla reklamer där kakorna är helt perfekta! Testade att frysa in några av dom men det var ingen hitt då de inte smakade alls lika gott när vi åt dom en vecka senare. Tur att vi smakade dom direkt när de kom ut från ugnen också!
Väldigt lätta att göra i princip bara att blanda ihop allt och klicka ut på en plåt. Det jobbigaste, om man nu kan kalla det jobbigt, va väl att hacka nötterna som skulle va i. 
Så alltså ett väldigt enkelt och snabbt recept att slänga ihop till en god kaka, eller några stycken kakor blev det ju!

Jag kommer bedöma dom med smaken de hade när de va nybakade.


Betyg Julia
  • Smak: 8/10
  • Utseende: 8/10
  • Svårighetsgrad: 2/10

tisdag 19 maj 2015

Rabarberdrömmar

Recept nr. 5! 


De finaste kakorna som jag har bakat hittintills, var nöjd med allting som berörde dessa kakorna. Utseendet framför allt de ser så söta och goda ut. 

Kakorna består av två stycken mördegskakor, som jag gjorde av smör, socker, mjöl, majsstärkelse och vaniljsocker. Rabarberkrämen är av rabarber. socker, marsánpulver och lite mjölk. Sedan va det bara att sätta ihop en kaka med lite kräm imellan och vips så har man en rabarberdröm!  

Smaken var enligt mig precis lagom balanserad men enligt Nathan va det inte sött nog, han smakade för första gången rabarber! Till och med plockade från vår egen trädgård. För att få rabarberkrämen rödaktig va jag dock tvungen att tillsätta lite karamellfärg. Enligt receptet va det ingen karamellfärg i men färgen jag hade på krämen va brun/grön och såg allt annat än aptitlig ut. 

När man kommer till att baka ut kakorna ska man rulla ut små bollar och sedan pressa till dom med en gaffel vilket skapar dom små söta skårorna som lyfter hela kakan enligt mig. Jag är ju helt förälskad i dessa! 




Om ni läst igenom detta inlägget kanske ni gissar att mitt betyg på dessa kakorna kommer vara toppberyg! Och dom var inte ens så svåra att göra. 

Betyg Julia
  • Smak: 10/10
  • Utseende: 10/10
  • Svårighetsgrad: 4/10


tisdag 12 maj 2015

Citroncheesecakes med maräng

Som rubriken lyder, citroncheesecake! 

4 receptet utav 224 stycken är klart!



Men om jag ska vara ärlig så vet jag inte riktigt varför dom döpt det till cheesecake istället för paj. Jag antar att det är pga innehållet av creme cheese, blir kanske automatiskt till cheesecake då, vad vet jag! Wikipedia säger mer eller mindre att så är fallet iallafall.

Detta receptet var nathans val och tog nästan 3 dagar att färdigställa. Pajskalen skulle vara i ugnen över natten sen blev det måndag och på måndag äter vi ju inte några sötsaker så då fick vi vänta tills på tisdag istället! Men det blev klara till sist och detta är alltså fjärde receptet och här kommer lite bilder också såklart!


Det jag kan tillägga om detta är att jag glömde pajskalen i ugnen så det blev i det knaprigaste laget men jag brände inte dom iallafall så dom smakade fortfarande gott! Nästa gång, kortare tid och timer igång! Marängen var förvånansvärt väldigt lätt att få till. den blev perfekt på första försöket. Annars vet jag både av egen erfarenhet och av andra att maräng kan vara väldigt krånglig. Det beror förstås på vad för maräng man gör också. 
Den jag gjorde va på 2 äggvitor, 110 g strösocker och 1/2 tsk maizena.  
Som sagt den blev perfekt, väldigt nöjd!

Betyg Julia
  • Smak: 5/10
  • Utseende: 6/10
  • Svårighetsgrad: 4/10
Jag har gjort en citronpaj innan med egengjord lemon curd och det smakade helt annorlunda, det var ju utan cream cheese dessutom så kanske en helt annan grej. Men i jämförelse med den så blir smakbetyget bara en femma. Utseendet va relativt lågt eftersom jag gräddade pajskalen för länge, annars skulle det nog blivit en 8

Betyg Nathan
  • Smak: 8/10 
  • Utseende: 8/10