fredag 28 februari 2014

Red velvet cake

Gjorde ännu en tårta ifrån Roy Fares receptbok och
denna gången blev det en Red velvet cake. 


Den färdiga tårtan.
För det första är detta förmodligen en av mina älsklings receptböcker, killen är underbart talangfull. Tjusiga tårtor och söta kakor och allting blir till goda bakverk! Men efter att gjort både Brown sugar shortbread och denna Red velvet cake så inser jag att jag är en aning för rastlös ibland när jag ska låta det svalna!



De röda bottnarna
Och denna gången blev även philadelphia-frostingen allt för lös.. Men skam den som ger sig! När vi inser att bottnarna faller sönder (förmodligen pga. att jag inte kunde vänta tills de svalnat ordentligt) och när fyllningen är alldeles för lös lyckades vi trots detta sätta ihop den inuti formen vi bakade bottnarna i. Efter Nathans briljanta idé att sätta in den i frysen över natten tog vi ut den dagen efter och den var relativt stabil! För min smak var fyllningen för söt men bottnarna höll sig saftiga och goda hela veckan och den var omtyckt av alla de som smakade den. Anledningen till att fyllningen blev för lös förblir ett mysterium än så länge men jag tror att det kan vara på grund av den färskosten jag använde. Åtminstone så vet jag nu detta till nästa gång och kan göra det bättre!

Nathan vispar..
..och när jag vispar.
               


måndag 17 februari 2014

Brown sugar shortbread

Tack för receptboken PV! 
Många spännande recept och så mycket mer än bara vanliga tårtor och kakor! Det är inte enkla recept men när man lyckas med dom så både ser det och smakar det underbart. Här är när jag gjorde Brown sugar shortbread.
Det hjälpte mycket att ha dom i kylen innan man skar dom och jag märkte en klar skillnad när degen blev för varm var det svårt att få raka kanter. De var en aning sköra när de kom ut ifrån ugnen och när jag doppade dom i chokladen men det var förmodligen för att jag hade bråttom och inte hade tillräckligt med tid till att låta dom svalna. Mesta dels av dom förblev hela och goda!




Snygg måttsats som jag fick av Nils och Jonathan, man tackar! 



måndag 3 februari 2014

Färdigutbildad!

Den 17/1, färdigutbildad konditor och bagare!

Efter ett år som lärling på Conditori Fantasi och Darins  blandat med studier i Näringslära- och livsmedelskunskap samt Hygien så är jag klar med min utbildning som konditor och bagare.

Under min tid på Fantasi fick jag använda mig av min kreativitet när jag gjorde tårtor och bakelser till butiken eller beställningar till kunder. På Fantasi var ingen beställning omöjlig så det dök upp många roliga utmaningar. Det är detta jag brinner för, att skapa konditorivaror, att se de små detaljerna och göra det lilla extra! Tillsammans med trevliga arbetskamrater som alla bidrog till att lära mig vad de kunde fick jag mycket kunskap från olika håll och kunde därefter skapa min egen uppfattning och hitta min egen väg.

På Darins skapade vi bröd och frukostbullar samt wienerbröd. Det tog en tid att vänja mig till att arbeta natt och dessutom med bröd men även detta kom jag underfund med efter hand. Bara att vara där och se allting som hände runt omkring mig var lärorikt och efterhand fick jag arbeta mig uppåt i arbetsuppgifterna. Från att väga upp degen, rundriva, slå upp bröd, bräcka, doppa i olika toppingar till att blanda degarna, sätta in i jäsrummet, ta ut ifrån ugnen till att kavla wienerdeg självständigt.

Min utbildning har varit en spännande utveckling och jag har alla runt omkring mig att tacka. Alla mina arbetskamrater, mina två handledare Johan och Magnus, min lärare Åke Duvander, mina föräldrar och min Nathan som varit där och stöttat mig genom dagarna och nätterna. Tack!

Nu är jag utbildad konditor och söker efter nästa utmaning och jobb 
som kan ta mig till nästa nivå! 


Några av tårtorna jag gjort på Conditori Fantasi.

Wienerbröd jag gjort på Darins.

Chokladtårtan jag gjorde när jag kom hem.